Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona atât propriile emoții cât și pe cele ale altora și se bazează pe autenticitate, empatie și respect reciproc, având ca scop îmbunătățirea relațiilor interpersonale.
Inteligență emoțională = Autocunoaștere + Stăpânire de sine + Conștiință socială + Gestionarea relațiilor
Autocunoaștere reprezinta cunoașterea de sine, are ca rezultat atât dezvoltarea morală cât și cea fizică, ajuta la găsirea soluțiilor imediate în rezolvarea problemelor vieții, definește pe viitor comportamentul față de sine și de societate.
Stăpânire de sine sau autocontrolul este una din marile însuşiri ale omului înţelept si reprezinta capacitatea de înfrânare, ținere sub control sau dominare a propriei persoane, a propriilor acțiuni, cuvinte ori gânduri.Conștiință socială reprezintă capacitatea de a înțelege și simți emoțiile, gândurile, motivațiile persoanelor.
Gestionarea relațiilor reprezinta capacitatea de a gestiona relațiile interpersonale în mod eficient prin comunicarea asertivă, rezolvarea conflictelor, cooperarea și influențarea pozitivă a celor din jur.
Exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale
Tine un jurnal al emoțiilor, în care să scrii despre emoțiile și gândurile zilnice pentru a-ți înțelege mai bine stările interioare.
Practicarea poziției de observator oferă rezultate foarte bune.
Dimineța îți pui intenția să îți surprinzi gândurile și emoțiile pe care le generează mintea. Dacă sunt gânduri negative se pot neutraliza înlocuindu-le cu gânduri pozitive.
Ascultarea activă. Concentrează-te la ceea ce spune interlocutorul tău și încearcă să te pui în locul lui pentru a exersa capacitatea de a empatiza.